Mijn weg vanaf de middelbare school tot heden…

Ilona Verblakt

Van biologisch veiligheidsfunctionaris, tot hoger veiligheidskundige, tot brandweervrouw. Dat zijn 3 kreten die allen bij mij horen. Benieuwd hoe dit tot stand is gekomen?


Atheneum, profiel Natuur & Techniek

Al op de middelbare school kwam de liefde voor Bèta vakken sterk naar voren. Als enige meid van mijn jaargang examen gedaan in Wiskunde B1 & B2, Natuurkunde 1 & 2 en Scheikunde 1 & 2 (mijn favoriet!).


Life Sciences, Zuyd Hogeschool

Dan naar het HBO, want een universiteit zag ik op dat moment niet zitten. De opleiding start met het leggen van een brede basis aan vakken in de (organische) chemie, procestechnologie en biologie. Na de brede propedeuse gekozen voor de richting Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek met daarin de minor Diagnostiek en afstudeerrichting Research Analist.


Weefseltypering, Academisch Ziekenhuis Maastricht

Mijn eerste echte ‘grote-mensen-baan’! Direct na mijn opleiding ben ik aan de slag gegaan als Specieel Analist bij de afdeling Weefseltypering. Een zeer interessante job met grote maatschappelijke betekenis, namelijk het uitvoeren van een diversiteit aan bepalingen benodigd voor een nier- of stamceltransplantatie. Serologische bepalingen en DNA-typeringen waren de orde van de dag.


Chemelot Innovation and Learning Labs

Na ongeveer 2,5 jaar was het tijd voor de volgende stap. Ik kreeg een vacature te zien die ik niet kon negeren. Hier dan ook op gereageerd en voordat ik het wist was ik aangenomen bij Zuyd Hogeschool om op de Brightlands Chemelot Campus een Moleculair Diagnostisch laboratorium op te zetten. Een once-in-a-lifetime opportunity! Al snel werd er ook een microbiologisch laboratorium gerealiseerd. Kwaliteit, veiligheid en orde staan bij mij hoog in het vaandel en dat was ook terug te vinden in ‘mijn’ laboratoria. Na 3 jaar heb ik het stokje overgedragen aan 2 zeer bekwame mensen die de laboratoria alleen nog maar meer kunnen laten groeien. Voor mij was het tijd voor een nieuwe uitdaging!


IV BioCheck

Gedurende mijn periode op de Brightlands Chemelot Campus zag ik de behoefte aan een zelfstandig biologisch veiligheidsfunctionaris. Hier heb ik gebruik van gemaakt en zo is IV BioCheck ontstaan op 1 februari 2016.


Multidisciplinaire basisvorming preventiemedewerker, Prevent Leuven

Om mijn klanten op een breder vlak advies te kunnen geven, ben ik weer gaan studeren. Aangezien op dat moment de opleiding Arbeidshygiëne (nog steeds op het verlanglijstje) niet van start ging heb ik gekozen om te beginnen met de Multi opleiding bij Prevent. Deze korte opleiding laat je proeven aan alle gebieden in de veiligheidskunde.


Preventie adviseur niveau 1, Prevent Leuven

Na de basisopleiding ben ik doorgestroomd naar de opleiding Preventieadviseur niveau 1. In Nederland beter bekend als Hoger Veiligheidskunde. In juni 2018 ben ik met de scriptie “Biosafety & biosecurity op de Brightlands Chemelot Campus” geslaagd.


MPL & AGS, Veiligheidsregio Zuid-Limburg (Brandweer)

Op een congres mijn visite kaartje gewisseld met iemand van de Veiligheidsregio Rotterdam en voordat je het weet zit je in Zuid-Limburg aan tafel om te spreken over 2 functies bij de Brandweer. Naast mijn eigen bedrijf ben ik in dienst gegaan bij de Vrijwillige Brandweer voor de functies Meetplanleider (MPL) en Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS). Als MPL breng je met behulp van incident gegevens en de meetploegen op straat het effectgebied in kaart en zo dus de veilige en onveilige gebieden. Als AGS draag je zorg voor de veiligheid en adviezen m.b.t. gevaarlijke stoffen in het brongebied. Naast de opleidingen MPL en AGS, heb ik ook nog de cursus TMS VRS-D (stralingshygiëne) gevolgd en behaald.

Na veel over mij gepraat te hebben, ook maar eens bespreken wat ik dan allemaal voor u kan betekenen. IV BioCheck levert verscheidene soorten service op het gebied van biologische veiligheid en gerelateerde onderwerpen. Niet alleen als BVF of preventiemedewerker, maar ook gastcolleges/lezingen/trainingen voor studenten of medewerkers, het opstellen van procedures of gewoon wat praktische adviezen. Benader mij gerust voor een (vrijblijvend) adviesgesprek en/of een offerte.