Mijn weg vanaf de middelbare school tot heden…

Ilona Verblakt

Van biologisch veiligheidsfunctionaris, tot hoger veiligheidskundige, tot brandweervrouw. Dat zijn 3 kreten die allen bij mij horen. Benieuwd hoe dit tot stand is gekomen?


Atheneum, profiel Natuur & Techniek

Al op de middelbare school kwam de liefde voor Bèta vakken sterk naar voren. Als enige meid van mijn jaargang examen gedaan in Wiskunde B1 & B2, Natuurkunde 1 & 2 en Scheikunde 1 & 2 (mijn favoriet!).


Life Sciences, Zuyd Hogeschool

Na het Atheneum door naar het HBO, aangezien een universiteit op dat moment niet mijn voorkeur had. De opleiding startte met het leggen van een brede basis aan vakken in de (organische) chemie, procestechnologie en biologie. Na de brede propedeuse gekozen voor de richting Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek met daarin de minor Diagnostiek en afstudeerrichting Research Analist.


Weefseltypering, Academisch Ziekenhuis Maastricht

Mijn eerste echte ‘grote-mensen-baan’! Direct na mijn opleiding ben ik aan de slag gegaan als Specieel Analist bij de afdeling Weefseltypering. Een zeer interessante job met grote maatschappelijke betekenis, namelijk het uitvoeren van een diversiteit aan bepalingen benodigd voor een nier- of stamceltransplantatie. Serologische bepalingen en DNA-typeringen waren aan de orde van de dag.


Chemelot Innovation and Learning Labs

Na ongeveer 2,5 jaar was het tijd voor de volgende stap. Ik kreeg een vacature te zien die ik niet kon negeren. Hier dan ook op gereageerd en voordat ik het wist was ik aangenomen bij Zuyd Hogeschool om op de Brightlands Chemelot Campus een Moleculair Diagnostisch laboratorium op te zetten. Een once-in-a-lifetime opportunity! Al snel werd er ook een microbiologisch laboratorium gerealiseerd. Kwaliteit, veiligheid en orde staan bij mij hoog in het vaandel en dat was ook terug te vinden in ‘mijn’ laboratoria.


IV BioCheck

Gedurende mijn periode op de Brightlands Chemelot Campus zag ik dat er behoefte was aan een zelfstandig biologischeveiligheidsfunctionaris. Het idee om een eigen bedrijf te starten werd steeds sterker en op een gegeven moment was ik zover dat ik deze stap durfde te zetten. Na 3 jaar heb ik het stokje dan ook overgedragen aan 2 zeer bekwame mensen die de laboratoria alleen nog maar meer kunnen laten groeien en zo is op 1 februari 2016 IV BioCheck ontstaan.


Multidisciplinaire basisvorming preventiemedewerker, Prevent Leuven

Om mijn klanten op een breder vlak advies te kunnen geven, ben ik weer gaan studeren. Aangezien op dat moment de opleiding Arbeidshygiëne niet van start ging heb ik gekozen om te beginnen met de Multi opleiding bij Prevent. Deze korte opleiding laat je proeven aan alle gebieden in de veiligheidskunde.


Preventie adviseur niveau 1, Prevent Leuven

Na de basisopleiding ben ik doorgestroomd naar de opleiding Preventieadviseur niveau 1. In Nederland beter bekend als Hoger Veiligheidskunde. In juni 2018 ben ik met de scriptie “Biosafety & biosecurity op de Brightlands Chemelot Campus” geslaagd.


MPL & AGS, Veiligheidsregio Zuid-Limburg (Brandweer)

Tijdens een congres mijn visite kaartje gewisseld met iemand van de Veiligheidsregio Rotterdam en voordat je het weet zit je in Zuid-Limburg aan tafel om te spreken over 2 functies bij de Brandweer. Deze functies bleken goed realiseerbaar naast mijn eigen bedrijf en mijn indiensttreding bij Brandweer Zuid-Limburg voor de functies Meetplanleider (MPL) en Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) was een feit. Als MPL breng je met behulp van incidentgegevens en de meetploegen op straat, het effectgebied in kaart en zo dus de veilige en onveilige gebieden. Als AGS draag je zorg voor de veiligheid en adviezen m.b.t. gevaarlijke stoffen in het brongebied. Naast de opleidingen MPL en AGS, heb ik ook nog de cursus TMS VRS-D (stralingshygiëne) gevolgd en behaald.

Specialisatie Arbeidshygiëne, PHOV

In 2021 werd het voor mij mogelijk de verkorte opleiding Specialisatie Arbeidshygiëne voor Hoger Veiligheidskundige te volgen. Als alles volgens planning verloopt zal ik in maart 2022 afstuderen. De titel van mijn scriptie is “Help? Het trilt!”. Binnen dit onderzoek verdiep ik mij in verschillende vraagstukken rondom lichaamstrillingen bij logistiek medewerkers, zoals heftruckchauffeurs.

Tot zover de weg die ik bewandeld heb tot waar ik me nu bevind. Wat kan ik, met mijn opgedane kennis en ervaring, nu voor u betekenen? IV BioCheck is gespecialiseerd in vraagstukken rondom biologische en chemische veiligheid. Dit betreft niet alleen onderzoeken en metingen, maar ook gastcolleges/lezingen/trainingen voor studenten of medewerkers, het opstellen van procedures of gewoon wat praktische adviezen. Benader mij gerust voor een (vrijblijvend) adviesgesprek en/of een offerte.


Contact me

Send your request